Csináld másképp! karácsony

Kánya Kinga

Kiskamasz gyerekekkel eljön az idő, amikor a karácsonyi Jézuskáról (máshol Angyalkáról, vagy másról) már megkérdőjeleződik, hogy valóban ő hozza-e az ajándékot? Persze még szeretnének ebben hinni – mi pedig különféle furfangos ötleteket találunk ki, hogy még elhiggyék. De mindannyian tudjuk, hogy már nem sok idő van hátra a gyermeki csodavárásból – sőt, már ők is inkább azon drukkolnak, hogy újszerű ötletekkel próbáljuk nekik bebizonyítani, hogy mégis csoda történik a fa alatt. Ez egyébként a jobbik verzió, a rosszabbik az lenne, ha mindenáron be akarnák bizonyítani, hogy mi hozzuk az ajándékot.

Szomorkodhatnánk, hogy vége a mesevilágnak és mostmár jön a materialista gondolkodás: anyáék veszik az ajándékot és kész. Mi azonban úgy döntöttünk, hogy nem ezt a kiüresedést választjuk, hanem új tartalommal töltjük meg a karácsonyt.

Mégpedig a “jobb adni, mint kapni” elv alapján

Hiszen a karácsony lényege a szeretetünk egymás iránt való kifejezése. A szeretetünk mértéke nem az ajándék nagyságából és pénzbeli ráfordításból mutatkozik meg. Viszont adni is meg kell tanulni, a gyerekeknek is. Persze az oviban, iskolában készített ajándékokkal ez megvalósul, de 12-13 éves kamaszok már nem készítenek ajándékot az iskolában. Így ott állunk kollektíven tanácstalanul: a tőlünk kapott zsebpénzzel felvértezve beleeresszük őket a fogyasztói társadalomba ajándékot venni nekünk, vagy kreatív megoldást válasszunk, amivel meg tudják élni, hogy tudnak meglepetést szerezni és a kitalálás, létrehozás varázsa is megmarad. Mivel az első verzió nem igazán vonzó, kitaláltuk hogyan tudjuk újraértelmezni a karácsonyi ajándékozást és megélni egymás felé az adás örömét.

Ez lett nálunk a csináld magad karácsonyi kezdeményezés.

Karácsony előtt másfél hónappal leültünk egy családi kupaktanácson  és megbeszéltük, hogy mindannyian meglepjük egymást olyan ajándékokkal, amiket mi készítünk egymásnak. Csak saját készítésű ajándékok, egymásnak külön-külön. Gyerekek is, felnőttek is.

Minket is meglepett a lelkesedés, amivel fogadták a hírt.

Így elkezdődött a lázas tervezgetés, és gondolkodás. Mindenki magában ötletelt a meglepetéseken. Persze a gyerekek egymásnak kitalált ajándékait azért megbeszélték velem és az apjuknak szánt ajándékok előkészítésében is segítettem. Nekem is komoly fejtörést okozott, milyen ajándékot készítsek neki: olyat, ami minden gyereknek külön-külön örömet okoz és a karácsonyi alkalomra is megfelelő.

Karácsony közeledtével a nagy lelkesedésben természetesen minden gyerek a maga módján azért megkörnyékezett és néha aggódva, máskor kíváncsian, vagy látszólag odavetve megkérdezték: de azért ugye fog jönni a Jézuska is? Persze, válaszoltam, minden évben jön.

És jött is, de őszintén kijelethetem, a legnagyobb meglepetést és örömet az egymásnak készített ajándékok okozták.

Én például kaptam egy kézzel készített Nyírd ki napló-t, amibe nekem, személyesen készültek feladatok:-)  De kaptam ajándékdoboz parafa karácsonyfadísszel a legkisebb fiamtól, és egy ékszerdobozt is kaptam a 10 éves fiamtól.

IMG_0980

Mi, felnőttek is lázasan készültünk, mert a kézzel készített ajándékok terén nem maradhattunk le. Az az esti lefekvés után mi is munkához láttunk.

Így készült minden gyereknek egy álomfogó az apukájuktól:

IMG_3982      IMG_3984

Tőlem pedig kapcsos szakácskönyv Helgának – mert annyira szeretek főzni, velük meg pláne. És bár idén a fiam fog kapni, mert ő lelkesebb partnerem a főzésben, de azért Helga is örült neki. A lapjait külön megrajzoltam, utána fénymásolóval könnyen sokszorosítható, bővíthető. A címlapot pedig csak neki készítettem.

IMG_3970    IMG_3974

IMG_3976   IMG_3978

Falra akasztható óriás Naprendszer feladatlapokkal Szilveszternek, mert szereti fürkészni a csillagokat.  Kitalálni és elkészíteni is nagy öröm volt. Egy feladatlapon pedig kis holdakat, gyűrűt, a bolygók neveit kapta meg, amit felragaszthatott. Vagy nem…

IMG_3980

És végül egy anyapárna Hubának, mert ő mindig nagyon nagyon szeret velem aludni, így viszont a saját anyapárnával az ottlétem nélkül is maga mellett tudhat. Még akkor is. ha nagymamánál, vagy barátoknál alszik.

IMG_3981

Mai napig visszatérő téma, hogy mennyire jól éreztük magunkat, amikor kitaláltuk és elkészítettük ezeket az ajándékokat. Nekünk, felnőtteknek is komoly megmérettetés volt, hogy meg tudjuk-e csinálni, amit kitaláltunk, örülni fognak-e neki?

És igen, idén is folytatjuk a Csináld magad karácsonyt. Az ünnepeinket mi is alakítjuk, és reméljük, hogy  a saját készítésű ajándékokkal készülés nálunk hagyománnyá válik.