Gyász és veszteség

Változás, veszteség, haláleset – amelyet követ a gyász és a gyászmunka. A gyász az életünk része, amelynek időt és teret adni elengedhetetlen a feldolgozáshoz. Ezt a teret és időt napjainkban nagyon nehéz megteremteni, hiszen
– a világ körülöttünk rohan és nincs idő megállni;
– a meghallgatás helyett készen kapott „jótanácsokat” kapnak a gyászolók, amelyek tovább nyomasztják őket és további elvárásokat fogalmaznak meg;
– az érzelmek megélésére és kifejezésére sincs lehetőség – egyedüllét és magány kíséri a gyászt;
– nincsenek olyan társadalmi szokások, amelyek segítenének a gyász kifejezésében;
– a gyászolók tabusítást és eszközelenséget tapasztalnak a környezetükben – a hozzátartozók, barátok sem tudják mivel tesznek jót, mit mondjanak;

heart-700141__340A gyász az élethelyzetek változása, egy korábbi helyzet, állapot, akár egészség, vagy elképzelés elvesztése során is megjelenik – és sokszor nagyon nehéz megragadni, mi is a valódi veszteség. A veszteségeink nagyon sokfélék,  továbblépés és az életünkbe tapasztalatként és értékként való beépítése a feldolgozással történhet meg.

Hogyan lehet a veszteséget feldolgozni?
Ha időt és teret adunk ennek a folyamatnak. Megnézzük, milyen élethelyzetek és kihívások kacsolódnak hozzá. Kapcsolatba kerülünk az érzéseinkkel és megengedjük, hogy megéljük őket.

A veszteség feldolgozás és a gyászmunka nem egységes mindenkinél, és nincs is rá egyféle út – mindenki a saját kapcsolódásainak feltérképezésén keresztül halad benne, eltérő ritmusban, eltérő dinamikában. A kísérés során ezt a folyamatot járjuk végig együtt. A teret és időt adva annak, amit a hétköznapokban olyan nehéz kiszakítani, és ahol az érzések szabadon megélhetők. A gyászmunka során nagyon sok felismerés és önismereti munka is zajlik – másképp kapcsolódnak a gyászolók önmagukhoz. Ez a feltétele annak, hogy a veszteségek beépítésével megformálják életüket.
Milyen lehetőségek vannak a gyászkísérésre?

Egyéni gyászfeldolgozás kísérés

kőszív Az egyéni kísérés során megértéssel, meghallgatással, segítő kérdésekkel és a gyásszal kapcsolódó életterületek és kapcsolatok megélését és újrafogalmazását segítő folyamattal támogatlak. A veszteségek sokfélesége és megélésének nehézségei egyénileg eltérőek, gyakran előfordul, hogy korábbi veszteségek feldolgozatlansága miatt is úgy érzik a gyászolók, hogy elakadtak. Sokan megerősítésre is várnak, hiszen a szélsőséges érzelmek, a váratlan reakciók, a hétköznapi teendők elvégzésének nehézségei esetén elbizonytalanodnak saját képességeikben.
A folyamat része az is, hogy megéljük a megengedést, a biztonságot és a támogatást. A közös út során pedig fokozatosan megfogalmazódik a továbblépés iránya és egyre több erőt élnek meg a gyászolók a cselekvésre.
Időpont egyeztetés ITT>>>

Gyász- és veszteségfeldolgozó csoportok:
A gyászfeldolgozó csoportokban a gyász, veszteség megélésének feldolgozása során egy olyan megtartó erőt ad a “nem vagyok egyedül” érzés, amely segíti a gyászmunkát.
Veszteségtérkép workshop:

wordcloud (7)A workshop keretében feltérképezzük a megélt veszteségeket és ránézünk a résztvevők veszteségfeldolgozó stratégiáira, milyen veszteségek ismétlődtek az életük során, és megfogalmazzuk melyik veszteséggel van még további feladatuk. A workhop egy átfogó képet ad és segít ránézni az életünkre a veszteségeinken keresztül – ami elengedhetetlen ahhoz, hogy egységben lássuk az életünket. A veszteségek térképe sok résztvevő konklúziója szerint egyben a boldosgásgtérképük is – mert ettől látták meg ezeknek a veszteségeknek az életüket továbblendítő hatását. TOVÁBB>>>

Gyászfeldolgozó önsegítő csoport

memories„Engedd meg magadnak”.
Ez az egyik kulcsgondolata a gyászfeldolgozó csoportoknak. Hiszen sokan élik meg, hogy érzelmeikkel, szomorúságukkal, haragjukkal, őket foglalkoztató kérdésekkel, emlékeikkel nem tudnak fordulni senkihez a környezetükben. Nincs tér és idő a gyászolásra, a környezetük inkább siettetné őket, sokszor értetlenül állva azelőtt, hogy a leghétköznapibb rutintevékenységek is nehezére esnek a gyászolóknak. TOVÁBB>>>

Császármetszés utáni veszteségfeldolgozó csoport nőknek:

stock-photo-blanket-child-young-woman-female-girl-gown-woman-children-hospital-34648951-195a-4b68-b7a2-5fcb05fd6364Vannak, akik ezt választják, de sok esetben váratlanul, egy hirtelen orvosi döntés következtében történik meg. Mindannyian szülni indulunk – és sokan műtve végezzük. Nincs átmenet a várandósság és a gyermek megölelése között – csak az űr, amivel magunkra maradunk. Mert ha már megszületett a gyerek, mindenkinek ő az első, és mindenki számára természetes, hogy az anyának is. Hogyan is merne bárki is ilyenkor előhozakodni azzal, hogy nem találja a helyét, nem tudja feldolgozni ami történt, és a beavatkozások ellentmondást nem tűrő procedúráját – amiben szúrnak, vágnak, varrnak, katétereznek.
A műtét utáni első kötelező felkelés nyilalló fájdalmát, amely egy életre beivódik, az érzést, hogy a melletted fekvő anyuka már fürdik, fogat mos, te pedig még mindig azon gondolkodsz, hogyan tudnál felülni. A varratokkal fürdést, a lehajolás kínját. Erre kevesen kíváncsiak.
A csoportban a császármetszés tapasztalatát, és az azt követő – sokszor tabusított – belső traumákat, elbizonytalanodást, bűntudatot dolgozzuk fel 5 egymást követő alkalommal.
Jelentkezés: [email protected] címen.

Sérült gyermeket nevelő nők veszteségfeldolgozó csoportja

adjukossze7A csoportban elsősorban a változásokból eredő veszteségek feldolgozását kívánjuk segíteni, ami nélkül a szükséges erőforrások és az új élethelyzet értékeinek felismerése nehezebb és lassabb folyamat. A szülőkre óriási pszichés terhet és nagy felelősséget rak az az elvárás, hogy minden lehetőséget megragadva fejlesszék gyermeküket. Ugyanakkor a fellélegzésre, a fizikai és mentális támogatásra, a rekreációra és a szülők más igényeire válaszoló szolgáltatások az ellátórendszerben alig állnak rendelkezésre. Ezért nincs hely, mód, idő arra, hogy a változások lelki feldolgozásában a szülők elérhető segítséget kapjanak.
A 10 alkalmas csoport keretében a szülők számára lehetőség nyílik arra, hogy őszintén beszéljenek arról milyen veszteségeket élnek meg ebben az élethelyzetben – párkapcsolat, a tervezett élet meg nem valósulása, egyéni célok elvesztése, egészségi állapot, tervezhetőség, ellátórendszerrel való kapcsolatban megélt nehézségek, a gyerek jövőjével kapcsolatos kilátások, a testvérek, családi kapcsolatok megváltozása során megélt veszteségek, barátok elvesztése, munkahely elvesztése, és a további veszteségek. Amellett beszélünk ezekről a veszteségekről őszintén, hogy látjuk, mennyi értéket kaptak a szülők a gyermekük születése által – ugyanakkor ezekhez a veszteségekhez való kapcsolódás és önmeghatározás elengedhetetlen ahhoz, hogy tovább tudjanak lépni, és önmaguk szükségleteit is újra tudják fogalmazni.