Segítők segítése

Civil szervezetek és intézmények munkatársai és vezetői számára

Az ellátórendszerünknek nem része a segítő szakemberek, pedagógusok, egészségügyi dolgozók számára rendszerszinten biztosított szupervízió, esetmegbeszélés, a veszteségek és gyász feldolgozásának segítése.

Civil szervezeteknél ugyanezt tapasztalom: a szervezeti működésbe nincs beiktatva a sokszor hátrányos helyzetű célcsoporttal dolgozó szakemberek, tanácsadók, önkéntesek szakmai támogatása olyan módon, hogy a saját szükségleteiknek megfelelően kapjanak lehetőséget a sokszor érzelmileg és kapacitásban is megterhelő helyzetek feldolgozására, önmagukban ezek letisztázására, a saját megéléseik feldolgozására.

A civil szektorban és a szociális területen dolgozó szakemberek folyamatosan kihívásokkal, feszültséggel szembesülnek:

 • szakmai munkájukat gyakran hátrányos helyzetű csoportokkal végzik
 • a szakmai munka és a bürokratikus kötelezettségek sokszor aránytalanok
 • a civil szervezetek és szociális intézmények működési környezete kiszámíthatatlan
 • a civil szervezetek  és szociális területen működő intézmények szakmai munkája nem elismert, alacsony presztízsű
 • a civil szervezetek anyagi bizonytalansága, forrásteremtési nehézségei a munkatársak és a szervezet számára sem teszik lehetővé a stabil tervezhető munkát
 • a sokszor alulfizetett ugyanakkor elhivatott munkavégzés a saját élet rovására megy – a szakembereknek nincs idejük és erőforrásuk a saját szükségleteikről megfelelően gondoskodni
 • az ellátórendszer hiányosságait a szakmai munka során egyéni / szervezeti kapacitással kell pótolni
 • rendszerszintű diszfunkciók akadályozzák a hatékony munkavégzést

KIÉGÉS MEGELŐZÉS ÉS KEZELÉS

Mindez sokszor vezet kiváló és elhivatott szakemberek kiégéséhez, amely a közösség és a szakterület számára is nagy veszteség.

A kiégés sokszor szervezeti szinten is érzékelhető, ennek tünetei:

 • a szétforgácsolódás,
 • a folyamatos kihívásokkal való megküzdés során az innováció csökkenése,
 • a megvalósított programok mennyiségével kapcsolatos vállalás csökkenése,
 • az együttműködések arányának csökkenése.
 • a fluktuáció növekedése,
 • önkéntesek demotiváltsága
 • stratégiai irányok hiánya
 • szervezeti krízisek, válság

A civil szervezetek vezetői sem kapnak megfelelő segítséget ahhoz, hogy ebben a komplexen megterhelő körülmények között stratégiai, szervezeti, szakmai és egyéni szinteket jól elkülönítve önmagukra is reflektálva, támogatva legyenek, és ezáltal a munkatársaikat támogassák.

A kiégés a civil szektorban dolgozók körében az egyik legnagyobb veszély, és sajnos úgy látom, hogy egyre szélesebb kört érint, miközben sem szervezeti sem egyéni kapacitás nincs arra, hogy ezzel a veszéllyel komolyan foglalkozzon a szervezet.

matches

Ezért kulcsfontosságú a szervezeti és egyéni munkában egyaránt első lépésben az aktuális állapot felmérése – és a helyzet realitásának kimondása. A kiégés tipikusan az a folyamat, amely a kezdő szakaszában éppen a teljesítmény fokozódásával jár, ezáltal a tünetei nem egyértelműen beazonosíthatók.

Segítés szervezeti szinten

A szervezeti munka során a szervezeti működésbe illesztjük bele a kiégés megelőzését segítő folyamatot – csoportos esetmegbeszélésekkel, szupervízióval, közösségi eseményekkel, önreflexiót segítő módszerekkel, facilitált beszélgetésekkel. A szervezeti folyamatokat gyakran kiegészíti  egyéni segítő beszélgetés és szupervízió – az adott szervezet munkatársainak igényei szerint.
Dinamikus szervezetfejlesztésről további információk ITT>>>

Egyéni segítés

Az egyéni munkában azon dolgozunk, hogy önmagadra tudj fókuszálni – ez a szemléletváltás már egy nagy erőlépés: újra kapcsolódhass a  saját érzéseiddel, szükségleteiddel, a saját igényeiddel. Gyakran arra sincs idő, lehetőség, hogy ezeket felismerd, mert azok, akikkel dolgozol, akiknek segítesz olyan helyzetben vannak, hogy sokkal nagyobb szükségük van erre, mint neked. Időben is nehéz megoldani, mert örülsz, ha utoléred magad a napi dolgaidban. Ismerős? Bár gyakran tűnik, hogy erőforrások korlátozottak a közös munka során rájöhetsz: sokkal több van, mint amennyit tudatosítottál magadban – emberi kapcsolatokban, időben, támogatásban, szövetségesekben. Az egyéni munka során megtapasztalhatod, hogy egy munkahelyi  szituáció – legyen az egy munkatárssal történt interakció, vagy egy nehéz helyzetben lévő ember segítése során történt helyzet – megbeszélése biztonságosan és  úgy, hogy figyelmet kapsz, teret a szabad gondolkodásra és és érzelmek kifejezésére, mekkora segítség lehet.

A kiégés nagyon költséges – legrosszabb esetben több életterület összeomlásához is vezethet. Megelőzni, időben kezelni sokkal jobb befektetés munkáltatóként és érintett szakemberként egyaránt.

Az első szervezeti és egyéni konzultáció díjmentes.